Porodični budžet pobijedio izbornu listu delegata porodičnih troškova

U naselju Hoćemo Dembeliju, opština Čandrmika, nakon žučnih rasprava, koje su poprilično kako uzdrmale – tako i uzbudile građane, usvojen je novi STATUT o dinamici porodičnih troškova na nivou cijelog naselja. Građani su, uvidjevši već nakon sedmicu dana ravnanja po njemu čudotvornost novog statuta, odlučili da usvajanje istog predlože parlamentarcima na nivou cijele države. Za čitaoce iz inostranstva napomenuću da se radi o državi Zapalo mu i Napretku, mada mislim da je to apsolutno suvišno. Cijeli svijet odavno prati zbivanja u Zapalo mu i Napretku – čudeći se nemoći te države. Kako stvari stoje, dolazi vrijeme da joj se i dalje čudi. Ovaj put zasigurno ne njenoj nemoći, nego njenim klikerima u glavi.

A sve je krenulo iz jedne devetočlane porodice poznate pod grupnim nadimkom ”Nasmijana lica”. Porodični budžet te porodice nalazeći se u stanju bezizlaza, zakazao je” hitnu”, vanrednu sjednicu. S obzirom da je praksa porodice bila da su svi članovi porodične zajednice istovremeno i delegati iste, tako su svi i glasali o prijedlogu koji je, na kućnoj sjednici, iznio Porodični budžet. Djece je bilo petoro, a odraslih četvoro, te djeca preglasaše odrasle. Nebi to bio nikakav problem da stanje bezizlaza Prodičnog budžeta nisu prouzrokovali upravo rashodi vezani za dječije igračke. A djeca od igranja ni ovaj put ne odustadoše. Porodičnom budžetu sinu ideja da je obespravljen, te ti on odlučno poništi glasanje i s osmijehom na licu zatraži da i on glasa. I to da mu se glasovna vrijednost udupla. Vjerujte, s razlogom. ”Počujte”, oglasi se Porodični budžet. ”S obzirom da vas ja vodim kroz troškove, vi me pravo iscrpljujete, dajem sebi za pravo da vam nametnem među vaše i moj glas. S obzirom da mi budžeti nismo imali pravo glasa dosad, ja kao Porodični budžet, dakle, faktor koordinacije na porodičnom (vanjskopolitičkom) nivou, u koordinirani rad ove naše velike zajednice uključujem i kućni (unutrašnje – politički) budžet. Jeste da vas ja oblačim, ali… Njega skroz izmuzli, a do njegovog glasa ne držite. Nema toga. Od sad ga smatrajte prisutnim u kući, jer bez njega ni dokle nećete stići. Pomusti ćete šišku. E, dragi moji, on je meni ustupio svoj glas. Imam li pravo da mi se glas udupla?! Odgovor odmah, USVAJANJE STATUTA ODMAH!!! Ko je za?” To izdeklamova, pa se grohotom nasmija. ”Šta sam čekao dosad?! Da neko drugi kaže da i ja imam pravo glasa, a sam znam da samo novorođenče ima pravo glasa više od mene. Niko drugi, osim njega, ni približno kao ja”, kao za sebe će Porodični budžet.

Statut se usvoji. I ne da se samo usvoji. Pokloniše mu se svi delegati. Tako kratkovidi Porodični budžet od radosti postade dalekovidan u trenutku jednom.

Zahvaljulući dalekovidosti Porodičnog budžeta, država Zapalo mu i Napretku će izgleda zaplivati vodama spasa.

Ono što uliva nadu i nudi garanciju uspjeha na globalnom planu jeste to da je Porodični budžet u svoj statut umetnuo klauzulu: ”Trošimo parlamentarno. Svako od članova ima pravo da troši više. Koliko više sam odlučuje. Koliko više priliva sredstava ostvari, nešto manje od toga može i potrošiti. Onaj neznatni dio što će mu se umanjiti ide u zajednička ulaganja. Glad držati pod kontrolom sve dok hrana ne bude na stolu. Poslije svakog jela, na kupanje hladnom vodom. Hrana oznoji i ugrije insana. Pogotovo ako je vruća. Statut stupa na snagu odmah! Ko ne potpiše da je glasao za usvajanje istog, neka odmah napusti kuću. Ako je maloljetan, ja, Porodični budžet , ću ga lično sprovesti do socijalne ustanove. Njegovim sprovodom ćemo osigurati moj i vaš nesmetan rad i ostvariti uslove da možemo trošiti više. U kući, i na globalnom planu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s